Site Overlay

2021/22/1 Szemináriumok

2021 őszén elinduló szemináriumaink

Kránitz Péter és Penc Patrik- Bevezetés a Mathematicaba

A szeminárium elején megismerkedünk a Wolfram nyelvvel, majd megtanuljuk hogyan értékeljünk ki méréseket mathematicaban.

Elérhetőségek: kranitz.pepe@hotmail.com és pencpatrik@t-online.hu

Szász Bence – Fejezzük be a coilgunt! / forrasztás alapok

A coilgun egy év munka után már a finishben van, gyertek és segítsetek egy kész eszközzé tenni!

Elérhetőség: szasz.bence2000@gmail.com

Bunth Gergely – Filozófiaszeminárium

A mottó Szabó Lajos, magyar gondolkodótól a filozófiáról: „Lehetséges a kutató részéről a filozófia megismerése és nevén nevezése a kor szükségszerű tehetetlenségével szemben és lehetséges feltételeznie egyes egyéneket az új generáció köréből, akiket figyelmeztethet saját erejükre, hogy szemben állhatnak a kor tehetetlenségével, hogy ettől nem kell mint gőgtől félniük, tájékoztathatja őket első lépéseiknél, és ezzel a filozófia mindenkor megújuló alaptörekvésének új kutatóit segítettük a korral szembeni kibontakozásukban, és így saját legmélyebb törekvéseinkben nyertünk új szövetségeseket.”

Elérhetőség: gbunthy@gmail.com

Pataki Attila – Igor szeminárium

Igor egy méréskiértékelő program melyet a fizikások használhatnak mérési eredmények kiértékelésére (meglepő módon). Tudni kell róla, hogy nehezen szerez barátokat és nagyon makacs. Ha szeretnétek még hamar összehaverkodni Igorral, hogy megkönnyítsétek a labor jegyzőkönyvek írását, én szívesen bemutatlak titeket neki.

Elérhetőség: atti.pataki1998@gmail.com

Pataki Attila – LaTeX szeminárium

A LaTeX egy hasznos eszköz mind a matekosoknak, mind a fizikásoknak kultúrált tudományos cikkek, jegyzőkönyvek illetve szakdolgozat írására. Ez egy olyan skill amelyet érdemes hamar elsajátítani, mert nagy mértékben megkönnyíti az egyetemi éveiteket.

Elérhetőség: atti.pataki1998@gmail.com

Nagy Eszter és Bodai Adrián – Productivity szeminárium

Szemináriumunkkal azt a tudást szeretnénk átadni a friss és a kevésbé friss egyetemisták számára, amit a többség a saját kárán tanul meg. Lesz szó idő- és projektmenedzsmentről, egészséges szokások kialakításáról, valamint lesz pár hasznos tipp/trükk, amit a megfigyelésünk szerint nagyon kevesen alkalmaznak. Ott találkozunk!

Elérhetőségek: eszternagy002@gmail.com és bodai.adrian.tibor@gmail.com

Hegyessy Levente – Angol nyelvtanulási módszerek

Ebben a szemináriumban én megpróbálnám átadni a többieknek a nyelvtanulásnak praktikus módszereit, valamint a nyelv aktív használatára ösztökéllném a hallgatóságot. Ez a szeminárium elsősorban azok számára lenne, akik tudnak valamennyire angolul, de még nem elég biztosak magukban, viszont mindenki számára lehet érdekesség az előadásokban, mivel ezeket a módszereket minden nyelvre lehet alkalmazni. Az előadás angolul folyna, hiszen a nyelvtanulás egyik legfontosabb dolga az, hogy ne próbáljuk lefordítani a dolgokat. Nagyobb fókuszt fog kapni az írás/beszéd, valamint az előadás nem tanóra szerű lesz: én javarészt csak a tanulás módszereit fogom átadni [meg egy kis nyelvtant :)].

Elérhetőség: hegyessyl@gmail.com

2021 őszén elinduló kutatószemináriumaink

Szabó Csaba – Komplex analízis szöszmötölés

A komplex analízis itt, a Műegyetemen eléggé visszaszorított pozícióban van a képzést tekintve. Ezen sajnálatos helyzetből kiindulva gondoltam, hogy érdemes lenne egy közös olvasós/feladatmegoldós alkalmat keríteni arra, hogy elmélyítsük maradék tudásunkat a témakörből, esetleg valamely határterületre kalandozzunk, legyen az tisztán analízis, geometria, algebra, vagy topológia. A tematika egyáltalán nem kötött, a leendő társaság kényére-kedvére haladunk.

Elérhetőség: szcs1998@gmail.com

Komálovics Ábel – A Gödelek és a Banach-Tarski

A szeminárium bemelegítő bizonyítása a Banach-Tarski tételé lesz. Ezek után egy logikai ismertetőt követően végigmegyünk a Gödel tételek bizonyításán. Mindhárom tétel egy-egy érdekesség a matematikában. Kevés előismeret szükséges.

Irodalom:

  • B. Kim: COMPLETE PROOFS OF GODEL’S INCOMPLETENESS THEOREMS
  • Kristóf János: A matematikai analízis alapjai
  • Smullyan: Godel’s Incompleteness Theorem

Elérhetőség: komawifi@gmail.com

en_US