Site Overlay

2022/23/1 Szemináriumok

2022 őszén elinduló szemináriumaink

Mészáros Márton – Alapvető Python csomagok

Ezen a szemináriumon alapszinten megismerkedhettek néhány hasznos és alapvető Python csomaggal, mint például a numpy, a pandas, vagy a matplotlib. Ezek olyan alapvető matematikai csomagok, melyekkel minden matematikával vagy fizikával Pythonban foglalkozó hallgatónak érdemes lehet tisztában lennie.

Szerintem legfeljebb 4-5 alkalmas lenne, nem érzem szükségességét hetente több alkalomnak.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: mezsimarci@gmail.com

Bunth Gergely – Filozófiaszeminárium

“Lehetséges a kutató részéről a filozófia megismerése és nevén nevezése a kor szükségszerű tehetetlenségével szemben és lehetséges feltételeznie egyes egyéneket az új generáció köréből, akiket figyelmeztethet saját erejükre, hogy szemben állhatnak a kor tehetetlenségével, hogy ettől nem kell mint gőgtől félniük, tájékoztathatja őket első lépéseiknél, és ezzel a filozófia mindenkor megújuló alaptörekvésének új kutatóit segítettük a korral szembeni kibontakozásukban, és így saját legmélyebb törekvéseinkben nyertünk új szövetségeseket.” — Szabó Lajos filozófustól a filozófiáról

Az alkalmak nagyjából fele lesz a kollégiumban, másik fele viszont máshol Budapesten.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: gbunthy@gmail.com

Velich Csaba – KK Kincs Keresés

A Kísérleti Kör az elmúlt évek során, sok mindent alkotott, de ezekből a kincsekből sok elveszett az idő és a dobozok között. Várunk mindenkit aki szeretne segíteni ezeknek az értékeknek a felkutatásában.

A szeminárium online nem tud folytatódni.

Elérhetőség: csabusz.velich@gmail.com

Lengyel Ferenc – LaTeX szeminárium

A LaTeX a tudományos életben megkerülhetetlen dokumentum-készítő. A legtöbb folyóirat gyakorlatilag csak LaTeX-ben fogad be cikkeket, de ezen kívül fizika hallgatóknak különösen hasznos jegyzőkönyvek készítéséhez, illetve mindenkinek erősen ajánlott a szakdolgozatát is LaTeX-ben készítenie.

A 2-3 alkalmasra tervezett szemináriumon igyekszem a “Miért?”-et megválaszolni, de első körben néhány tulajdonságát hadd említsem meg az ingyenes “szövegszedő” (typesetting) programnak. Egyrészt a dokumentum szerkezetére helyezi a hangsúlyt, könnyen és logikusan manipulálható a bizonyos elemek elhelyezkedése, mérete, stb. Ezen kívül amit talán legtöbbet hallhattok róla, hogy különösen könnyű benne bonyolult egyenleteket beírni, és ez részben a következő jó tulajdonságához kapcsolódik: moduláris, ami abban nyilvánul meg, hogy különböző “package”-ek vannak, legtöbbször többféle is egy adott feladatkör ellátására. Például extra matematikai szimbólumokhoz, látványos grafikákhoz (igen, “programozhatók” bele grafikonok), az utolsó vonalig személyre szabott táblázatokhoz, és természetesen képek pixelre pontos elhelyezéséhez mindenre van package.

Ezekből már talán látszik, hogy lényegében ez egy programnyelvre hasonlít, ezért a szeminárium elsődlegesen alapvető, és kevésbé alapvető parancsokra, illetve egy opcionális gyakorlati házi feladatra fókuszál, melynek segítségével interaktívan tanulhatjátok meg a LaTeX alapjait.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: leferi99@gmail.com

Rudner László – Elsősegély szeminárium

A szeminárium elsődleges célja azon alapvető elsősegély fogások elsajátítása, amelyek használatára a mindennapi életben aránylag gyakran szükség van. Ezen tudáson egyszer akár élet vagy halál kérdése is eldőlhet, azonban a szemináriumokat igyekszünk jó hangulatban eltölteni, közösen és időnként “játékosan” tanulva. Az első két rendes alkalmon ezekről lesz szó, ezen alkalmak különösen ajánlottak a Kísérleti Kör tagjai számára, de a jogosítványra készülők elsősegély vizsgájára is való felkészülést is elősegíti.

Az első két alkalom után opcionálisan haladóbb szintű tudás megszerzését tűzzük ki célul, és az elsősegély nyújtás mellett megcélozzuk a bevezető szintet az egészségtudományok területén.

A rendes alkalmak előtt tartunk egy rövidebb megbeszélés, ez rövidebb lesz, mint egy szemináriumi alkalom, a szeminárium tartásának részletein kívül szó esik arról, hogy milyen is az elsősegély nyújtás lélektana, mikor hogyan érdemes viselkedni és cselekedni.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: rudner73@gmail.com

Varga Katalin Eszter – Kognitív percek

Az általunk ismert világ finomhangolt működése, annak komplexitása nap, mint nap lenyűgözi a kutatókat. Ilyen komplex rendszert képeznek a testünkben található idegek is, melyek képessé tesznek minket a mindennapi feladataink elvégzésére, döntéseink meghozására, személyiségünk kialakítására; meghibásodásuk esetén pedig a továbbiakban leírtak miatt egyelőre mindössze kompenzálható a sérült/kiesett funkció. A folyamatok pontos leírása, megértése a máig várat magára, viszont napról-napra többet tudunk a különböző területekről, egyre több elmélet és modell születik, melyek valamelyest közelebb visznek, ha nem is az egész de egy-egy modalitás megértéséhez. A szeminárium célja valamelyest bemutatni a kognitív tudományok sarokköveit, alapvető tudást nyújtani a már elfogadott modellekről, az alkalmazási területekről.

Többen tartanánk az egyes alkalmakat.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: vargakeszter98@gmail.com

Dobos Kornél – Matlab szeminárium

A szeminárium folyamán megismerkedhetsz a Matlab programozási nyelv alapjaival és egyéb hasznos funkcióival. Valamint olyan ismeretekre tehetsz szert mely a fizika laboratóriumok folyamán hasznosak lesznek.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség: kepkeret616@gmail.com

Szász Bence – Projektest

Sok új és régi fejlesztése elkezdése, mint például coilgun, gm cső, UV IR zseblámpák, stb..

Gyertek sokan jó buli lesz. Várhatóan hétfő délutánonként leszünk az F3213 mellett a mérnök fizikai laborban.

A szeminárium online nem tud folytatódni.

Elérhetőség: szasz.bence2000@gmail.com

2022 őszén elinduló kutatószemináriumaink

Eper Miklós – Normál felület szingularitások topológiája

Téma leírása

Az algebrai geometria egyik klasszikus és szép ága a komplex normál felület szingularitások elmélete. Ez két dimenziós komplex felületek (4 valós dimenziós) “csúnya” pontjait vizsgálja, ahol lokálisan nem úgy néznek ki mint $\mathbb{R}^4$. Egy szinguláris pont kis környezete úgy néz ki mint egy 3 dimenziós kompakt tér fölé állított kúp. Egy sima pont esetén ez a tér egy 3 dimenziós gömb, szinguláris pont esetén azonban egy bonyolultabb 3-dimenziós tér, úgynevezett gráf 3-sokaság. Ezt kombinatorikailag egy gráf, és rajta két féle dekoráció, az önmetszés számok és génusz számok írják le. Ezek az objektumok vizsgálhatóak analitikus, topológiai, homológiai szempontból is.

Hogyan fog zajlani a szeminárium?

A félév során 8-9 db másfél órás alkalomról lenne szó, melyből az első kettő (igény esetén) tanóra jellegű, szemléletes “felzárkóztató” alkalom lenne azoknak, akik kevésbé jártasak a topológiában és az algebrai geometriában, ezeket én tartanám. A többi alkalom közös szakirodalom olvasás, és az olvasottakról történő beszélgetés lenne. A használandó irodalom Némethi András Normal Surface Singularities című angol nyelvű könyve, ami a résztvevőknek pdf-ben elérhető lesz majd.

Ki a szeminárium célközönsége?

Tulajdonképpen mindenki, aki elméleti matek és /vagy fizika irányban tapogatózik, vagy csak érdekli az absztrakt matek, vagy csak felkeltette az érdeklődését a téma. Ugyan matekos szemináriumról van szó, de a szingularitás-elmélet fizikások számára is érdekes lehet (részecskefizikában, térelméletekben, stb.), így őket is szeretettel várjuk.
Hasznos, ha valakinek vannak előismeretei topológia, algebrai geometria témákban, de az sem gond, ha nincs, a szemináriumot felzárkóztató alkalmakkal fogjuk kezdeni, ahogy fent is szerepel.

A szeminárium célja

Nem cél a részletekben történő elmélyedés, inkább a szemlélet kialakítása, és a téma alapvető dolgaival történő megismerkedés. Továbbá hogy ha kitart a lendület, akkor következő félévben tudjuk folytatni, és konvergálhatunk a témában adott nyitott kérdések felé.
Cél továbbá, hogy a szeminárium végén a résztvevők jóvoltából közösen, egy cikk halmazállapotú iromány szülessen, amely nem tudományos, “definíció-tétel-állítás” jellegű, hanem inkább a szemináriumon végzett munkát mutatja be, és próbálja népszerűsíteni a témát.

A szeminárium online is tud folytatódni.

Időpont, helyszín

Jelentkezőkkel történő egyeztetés alapján.

Elérhetőség

epermiklos@gmail.com

Andorfi István – Lie-csoportok a fizikában

Téma leírása

A Fizikus MSc-n korábban futott egy ilyen nevű tárgy (a mintatantervben még mindig benne van), de sajnos az oktató távozása miatt ez a kruciális jelentőségű téma jelenleg nem szerepel a BME TTK fizikushallgatóinak lehetőségei között. Ezt a hiányt szeretném pótolni.

Nem gond, ha valaki csoportelméleti (tov. GT) előképzettség nélkül jelentkezik, mert ebben az esetben az első néhány alkalommal egy GT-szintrehozót tartunk (alap csoportaxiómák, pár fontos tétel, kis reprezentációelmélet véges csoportokkal).

A szeminárium online is tud folytatódni.

Elérhetőség

andorpista@gmail.com

en_US