Site Overlay

2022/23/2 Szemináriumok

2023 tavaszán elinduló szemináriumaink

Szász Bence – Wolfram mathematica fizika laborhoz és adatfeldolgozáshoz és ábrázoláshoz

A szeminárium során a résztvevők megismerkedhetnek a wolfram mathematicaval és sok hasznos fizika laborban alkalmazható függvénnyel ami később szakdolgozat írásánál is nagyon hasznos lesz.

Elérhetőség: szasz.bence2000@gmail.com

Szabó Csaba – Algebra fizikusoknak (most már tényleg)

Ebben a szemináriumban végigmennénk Igor R. Safarevics – Algebra c. könyvén, és (főleg) az abban található példák alapján fedezzük fel az absztrakt algebrát. Nem a precíz matematikára, és tényanyag elsajátítására építünk, hanem intuíció kiépítésére, példák megismerésére törekszünk, így hasznos lehet (nem csak) fizikusoknak. Ezáltal esetleg értelmet nyerhet a külső szemlélőnek, hogy miért is érdemes a csoportokat, gyűrűket, testeket, kategóriákat, stb. vizsgálni.

Elérhetőség: csaba.szabo.98@outlook.com

Pollner Zsigmond Sándor – Elektronika alapjai

Ez a szeminárium az elektronika alapjairól fog szólni, ami a kísérleti körben való ténykedéshez szükséges lehet (illetve a 3. féléves fizikus laborhoz).
Mindenféle elektronikai eszközt fogunk szét (esetleg össze is) szerelni, egy kis elméleti magyarázat mellett. Ezen felül várhatóan lesz lehetőség oszcilloszkópokkal ismerkedni (analóg és digitális) illetve függvénygenerátorokkal is.

Megjegyzés: Az oszcilloszkópos rész az még függ attól, hogy tudok-e kölcsön kérni, de várhatóan igen.

Elérhetőség: polugyint@gmail.com

Mészáros Márton – Pénzügy 101

Rövid betekintés a bankok, tőzsdék működésébe, a piacok matematikájába.

1-2 alkalom lenne az egész

Elérhetőség: mezsimarci@gmail.com

Penc Patrik és Kránitz Péter – Kvantummechanikai modellek szimulálása Wolfram Mathematica-val

A szeminárium során betekintést nyerhettek a Wolfram Mathematica világába, ahol megtanuljátok az alapvető nyelvi szükségleteket (listakezelés, függvények, plottolás stb.). Ezek ismeretében később rátérünk különböző numerikus módszerekre, mint pl. basic Monte Carlo szimuláció, Lánczos algoritmus, majd különböző kvantummechanikai rendszereket fogunk ezekkel megvizsgálni.

Megjegyzés: Kvantummechanika ismerete nem szükséges. A szeminárium a kvantummechanikát egy másik oldalról közelíti meg, mint a 4. féléves tárgy. Programozási ismeret hasznos, Mathematica programnyelv ismerete nem szükséges.

Elérhetőség: pencpatrik@t-online.hu, kranitz.pepe@hotmail.com

Bodai Adrián Tibor – Python (re)alapozó

A szeminárium célja a Python programozási nyelv alapjait megtanulni illetve átismételni a ciklusoktól elkezdve egészen a class-okig. A kurzus alapötletét olyan diákok adták, akik kevésbé erős alapokat kaptak a programnyelvből, ugyanakkor fontos lenne nekik megtanulni legalább az alapokat
Ha úgy érzed, hogy Python alaptudásod hiányos, és szeretnéd lazán átismételni ez a szeminárium neked való.

Elérhetőség: bodai.adrian.tibor@gmail.com

Tóth Miklós, Király Csilla – Komplex analízis fizikusoknak

Fizikus tanulmányaink során a matematika több aspektusával is találkozunk, a komplex analízis sem kivétel ez alól, többek között Többváltozós analízison valamint Matematikai módszereken. Az ezen tárgyak során elsajátított ismeretek a legtöbb tárgy megértéséhez elengendők.

Viszont MSc-n már más a helyzet: több különböző MSc-s tárgy illetve témakör van, ami komolyabb komplex analízis alapokra építene: a kvantumtérelmélet tárgyak, a statisztikus fizika, valamint a soktestprobléma megértéséhez nem elegendő az amit a BSc során elsajátítunk.

Ezen célból indul ez a szeminárium, hogy a hallgatóknak megkönnyítse a fent említett tárgyak elvégzését azzal, hogy a szükséges alapokat lefektetjük. A szeminárium során szó lesz a Cauchy féle integrál formalizmusról, arról hogy mik a pólusok, zerusok, és vágások, a Laurent sorról, valamint egyebekről, és ezeknek a hasznát megpróbáljuk majd fizikai példákon keresztül bemutatni.

A szeminárium várhatóan egész szemeszterben tartana, egy megbeszélt időpontban. Többen fogjuk tartani (legalább 2-en), és bár van tematika, ha van valami speciális dolog amiről szívesen hallanátok, arról is megpróbálhatunk szót ejteni.

Alapvetően MSc-seknek szánjuk a kurzust, de harmadévesek is nyugodtan jöhetnek.

Elérhetőség: tothmiklos99@gmail.com, kiralycsilla20000604@gmail.com

Komálovics Ábel – Tanulásmódszertan

Mindenkinek érdemes megtanulni, hogyan lehet jól tanulni. Ezen a pár alkalmas szemináriumon megvizsgáljuk az információ struktúrálás, a tanulás, a megértés és a figyelemmenedzsment témakörét.

Elérhetőség: komawifi@gmail.com

Magyar Róbert Attila – Quantitative Finance szeminárium

A szeminárium célja a kvantitatív pénzügyek alapjainak bemutatása, valamint az alapvető fogalmak, módszerek megismertetése a jelentkező hallgatókkal. Az alkalmak során betekintést nyernek a tőzsde működésébe, a piaci szereplők világába és megismerkednek a legfontosabb fogalmakkal, amelyek előkerülnek a területen. A félév során, amennyiben idő jut rá, pár esettanulmányon keresztül a valós alkalmazások is kipróbálásra kerülnek.

Elérhetőség: robertmagyar.023@gmail.com

Bunth Gergely – Filozófiaszeminárium

“Lehetséges a kutató részéről a filozófia megismerése és nevén nevezése a kor szükségszerű tehetetlenségével szemben és lehetséges feltételeznie egyes egyéneket az új generáció köréből, akiket figyelmeztethet saját erejükre, hogy szemben állhatnak a kor tehetetlenségével, hogy ettől nem kell mint gőgtől félniük, tájékoztathatja őket első lépéseiknél, és ezzel a filozófia mindenkor megújuló alaptörekvésének új kutatóit segítettük a korral szembeni kibontakozásukban, és így saját legmélyebb törekvéseinkben nyertünk új szövetségeseket.” — Szabó Lajos, magyar filozófus

Elérhetőség: gbunthy@gmail.com

Szász Bence – Projektest

Sziasztok, idén is elindul a nagysikerű projektest ahol folytatjuk a kísérlet építést. A fő fókuszpontjaink most a coilgun folytatása lesz a theremin bedobozolása és új geiger müller számláló építése lesz. Ezen felül sok kisebb projekt is lesz illetve kémiai kísérletekkel is tervezünk foglalkozni.

Elérhetőség: szasz.bence2000@gmail.com

en_US